Yumurta

Yumurta Ambalajlama

Yumurta Ambalajlama Viyol Plastik Üreticileri

Yumurta Ambalajı

Kabuklu yumurtaların kıt olduklarında tüketilmek üzere muhafaza edilmesi amacıyla ana yumurtlama mevsimi boyunca saklanması yüzyıllardır uygulanmaktadır.

Yumurtaların başarılı bir şekilde saklanması için aşağıdaki koşulların karşılanması gerekir:

  1. Depoya konulan yumurtalar temiz olmalıdır; yıkanmamalı veya ıslatılmamalıdır.
  2. Kullanılan ambalaj malzemesi yeni, temiz ve kokusuz olmalıdır.
  3. Buharlaşmaya bağlı su kaybı en aza indirilmelidir.
  4. Depolama odası, lekeleyici ürün ve malzemelerden arındırılmış olmalı ve kokusuz deterjan dezenfektanları ile düzenli olarak temizlenmelidir.
  5. Depolama odası sabit bir sıcaklıkta tutulmalı ve nem kontrol edilmelidir.
  6. Depolama odasında hava sirkülasyonu olmalıdır.
  7. Yumurtalar nefes alabilecekleri şekilde saklanmalıdır.
  8. Mümkün olduğu kadar iç kalite izlenmelidir; iyi bir oranda koyu beyaz olmalı, sarısı iyi durmalı ve beyazın ve sarının lezzeti iyi olmalıdır.

Yukarıdaki gereksinimlerin tümü karşılanacaksa, sıcaklık kontrolü ve plastik yumurta ambalajı gereklidir. Üst üste dizim ve taşımadaki kolaylığı ve sağlamlığın artırılması için tercih edilmektedir. Perakende satış için raflara giren yumurtaların, bayiler tarafında satışa hazır olması ve göze hitabı açısından şeffaf yumurta viyolü satıcı ve müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Yumurta üzerindeki numaralandırmaların ve taşıma sırasında kırılan yumurtaların görülebilmesi için şeffaf paketleme şarttır.

Yumurta Lojistik

Yumurtaların taşımasında aşağıdaki kriterlere dikkat edilmelidir:

  • Soğuk hava deposunun donanımı ve hazırlanması.
  • Kalite için periyodik testler.
  • Yumurtaların depodan çıkarıldığında kademeli olarak daha yüksek sıcaklıklara ayarlanması.
    Saklanacak yumurtalar temiz, iyi iç kalitede ve sağlam bir kabuğa sahip olmalıdır. Bu nedenle, tüm yumurtaları saklamadan önce mumlamak en iyisidir. 

    Döşeme ve depolama arasındaki süre birkaç günden fazla olmamalıdır. Bu süre zarfında yumurtalar serin tutulmalıdır.

Yumurta Ambalajlama Malzemeleri

Depolama için kullanılan ambalaj malzemeleri yeni, temiz, kokusuz ve hasarsız olmalıdır. Ambalaj malzemesi yeniden kullanıldığında temiz, kokusuz ve hasarsız olması son derece önemlidir. Kullanılan malzemenin yumurtaların “nefes almasına” izin vermesi ve leke bırakıcı kokulardan arınmış olması önemlidir. Ayrıca kasaların üst üste istiflenmesi durumunda da sağlam olmalıdır.

Bunu desteklemek amacıyla ;

Soğuk hava deposunun donanımı ve hazırlanması. Depo, yıkanabilir bir beton zemine sahip olmalıdır. Duvarlar ve tavanlar da yıkanabilir olmalıdır. Yumurtalara yabancı kokular veya tatlar vermemeleri koşuluyla, ahşap yapıların tatmin edici olduğu bulunmuştur. Kullanılmadan önce oda, sıcak su ve sabun veya kokusuz bir deterjan dezenfektanı ile iyice temizlenmelidir. Bir hipoklorit solüsyonu ile son durulama, depodaki kokunun giderilmesine büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Yeni söndürülmüş kirecin boyanmamış sıvalı yüzeylere bolca uygulanması da yardımcı olacaktır. Depo odası temizlendikten sonra havalandırılmalı ve iyice kurutulmalı, ardından kapatılmalı ve soğutma açılmalıdır. Yumurtaları yerleştirmeden önce sıcaklık ve nemin dengelenmesi için birkaç gün beklemek en iyisidir.

Uygun sıcaklık, nem ve hava sirkülasyonu. Klimanın dikkatli ve doğru kontrolü çok önemlidir. – 1,5° ile – 0° C arasında bir sıcaklık önerilir. – 2.5 ° C sıcaklıkta yumurtalar donar. Oda iyi inşa edilmeli ve yalıtılmalı ve soğutma, tüm alanlarda yeterli üniform bir sıcaklığı muhafaza edebilmelidir. Yumurtaların kasaları ahşap şeritlerle ayrılmalı ve hava sirkülasyonunu engellemeyecek şekilde duvarlardan uzak tutulmalıdır. Belirli yumurta kutularını taşıma kolaylığı için bırakılan koridorlar da hava dolaşımına yardımcı olur. Hava değişimini teşvik etmek için depolama odasının periyodik olarak havalandırılması tavsiye edilir.

Bağıl nem – 1°C soğuk depolama sıcaklığında yüzde 80 ila 85 arasında olmalıdır. Yaklaşık 10°C soğuk depolama sıcaklıklarında bağıl nem yüzde 75 ila 80 arasında olmalıdır. Bu gibi durumlarda ortalama olarak yumurta ağırlık kaybı ayda yüzde 0,5’i geçmemelidir. Ambalaj malzemesinin yüksek oranda nemi emdiği depolamanın ilk aşamalarında, zeminlere günde birkaç kez temiz su serpilmelidir. Cebri hava sirkülasyonu mümkünse, kontrollü bir sıcaklıkta su püskürtmeli hava yıkayıcı kullanılabilir. Nem aşırı hale gelirse, havanın bir kısmı kalsiyum klorür içeren bir üniteden geçirilebilir. Yumurtaların yağlandığı yerlerde nem seviyesine daha az dikkat edilebilir.

Kalite için periyodik testler. Ağır yumurta kaybı riskinden kaçınmak için periyodik kalite kontrolleri şarttır.<